FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Közösségi helyiség a zselízi Magyar Házban
Helyi hírek

Február 4-én ünnepélyes keretek közt átadták a zselízi Magyar Házban a közösségi helyiséget, bemutatták a ház új logóját.Az ünnepség Récsey Róbert szavalatával és a Kincső együttes műsorával vette kezdetét. A Magyar Ház tulajdonosa a Csemadok zselízi alapszervezete, de azt szeretnék, ha a teljes zselízi magyar közéletet szolgálná, hangsúlyozta Melczer Gábor, a Csemadok helyi szervezetének elnöke ünnepi beszédében, amelyben összefoglalta, hogy az elmúlt két évben a helyi szervezetek összefogásának köszönhetően befejeződött a Magyar Ház közösségi termének felújítása.

Tegyük hozzá, a Schubert-parkban található Sacher-házat magyarországi támogatásból, az Illyés Közalapítvány adományából vásárolta meg a Csemadok helyi szervezete, majd 1996-tól több éven át zajlott a néhány helyiségből álló ház felújítása, amelyben 2004-től a helyi szervezetek szervezeti élete zajlott, a Szövetség a Közös Célokért is megnyitotta tájékoztató irodáját a házban. Nem volt azonban keret a félig kész közösségi helyiség befejezésére.
Mint Csenger Tibor, az MKP helyi szervezetének alelnöke elmondta, 2009. szeptember 1-jén a nyelvi jogainkért szervezett dunaszerdahelyi tüntetésről hazafelé menet az autóbuszban egyezett meg néhány zselízi közéleti személyiség, hogy közös erővel fognak neki a ház befejezésének.
Meclczer Gábor, aki az építkezés szervezője, mozgatórúgója volt és Csonka Ákos, aki a helyi fiatalok bekapcsolódását szervezte meg,  fényképeket vetítve mutatták be az építkezés mozzanatait, és azt, hogyan vette birtokába a ház udvarát majd a közösségi helyiséget is a közösség: többek közt majálist, gyermekprogramokat, adventi ünnepséget szerveztek. Melczer Gábor szólt a további tervekről is, a helyiséget a közeljövőben további eszközökkel szeretnék felszerelni, az udvaron pedig fedett teraszt szeretnének építeni.
Az ünnepségre egybegyűlt zselíziek és vendégek megtöltötték a termet, mintegy százhúszan jöttek el a helyiség átadására.
Az egybegyűlteknek gratulált dr. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy a beszámolókat figyelve meggyőződhetett, nem csupán épület építéséről szóltak az elmúlt évek, hanem közösségépítésről. Farkas Iván, az MKP országos alelnöke is gratulált a szervezőknek, az önerőből, szlovák állami támogatás nélkül megvalósított építkezéshez, és kitért arra is, hogy az MKP továbbra is szorgalmazni fogja, hogy a szlovákiai magyarok kulturális életét szervező Csemadoknak is jusson alanyi jogon állami támogatás, úgy ahogy a többségi nemzet kulturális szervezete, a Matica slovenská esetében ezt törvény garantálja.
Az ünnepségen jelen volt Bakonyi Pál, Zselíz város polgármestere, Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója, Veresegyháza küldöttsége Kosík József alpolgármester vezetésével, és számos helyi és járásbeli szervezet, intézmény vezetője.
A zselízi magyar szervezetek képviselői aláírásukkal igazolták, hogy elfogadják a zselízi Magyar Ház alapszabályát, az elsők közt a Csemadok, az MKP, a Via Nova ICS, a zselízi óvoda és a Zselízi Hangok Polgári Társulás és a Rákóczi Szövetség Baráti Társaság képviselője látta el kézjegyével a dokumentumot. Az ünnepséget vezető Kepka Márk hangsúlyozta, nyitottak a többi helyi szervezet felé is.
Melczer Gábor bemutatta, hogy a zselízi Magyar Ház logójának megtervezésére 2011 novemberében kiírt pályázatra milyen javaslatok érkeztek, és bejelentette, hogy a 24 pályamű közül ez év január 10-én a zsűri Kepka Márk javaslatát fogadta el. Kepka Márk elmondta, az embléma tervezésénél azt szerette volna kifejezni, hogy a magyar  családok  apraja-nagyja jókedvűen vegye igénybe, látogassa a Magyar Házat.
 
Révész Tibor református lelkész és Galgóczy Rudolf római katolikus esperes kért áldást a Mindenhatótól a házra, annak minden látogatójára, majd az ünneplők a Miatyánkkal és nemzeti himnuszunkkal fejezték be az ünnepséget.
A jó hangulatot fokozta, hogy a szervezők forralt borral, teával, süteménnyel kínálták a vendégsereget.

Forrás:pog, Felvidék.ma
Lévai Polgár Info 

Dátum: 2012. February 06. Monday, 13:35 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Helyi hírek
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Helyi hírek:
A Tompa Mihály szavalóverseny lévai körzetének továbbjutói


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio