FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publikációk
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Elõadás Hulják Pál életérõl a lévai Reviczky Házban
Helyi hírek

Történelmi előadássorozat keretében Hulják Pál élete és munkássága címmel tart előadást 2012. február 29-én, szerdán 17.00 órától Mgr. Novák Pölhös Margaréta Léván a Reviczky Házban.A lévai Barsi Múzeum 2002 óta öt évenként egyszer ítéli oda Hulják Pál emlékplakettjét azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a múzeum fejlődése terén. 2007-ben Mgr. Pölhös Margaréta is a kitüntetettek közt szerepelt.

Hulják Pál Barsújfalun született 1881. január 25-én. Pedagógus-nevelő képesítést szerzett a Lévai Tanítóképző Intézetben, majd szaktudását Budapesten bővítette, ahol képesítést nyert a beszédhibás gyermekek oktatása terén. Hosszú tanítói pályafutását Csíszaván, egy ruszin falucskában kezdte. Innen a honti Dolné Rykynčicébe került, ahol részt vett a községi könyvtár létrehozásában. A következő állomása Horhi falu volt. 1911-ben Magyarország iskolaügyi minisztériuma Hulják Pált a szlovák lakosú pilisszentlászlói (esztergomi egyházközség) iskola igazgatójává és kántorává nevezte ki. Tanítói kötelezettségén túl ellátta a postamesteri feladatokat, a segédjegyzői teendőket és minden olyan munkát, amire a pilishegyi falucska lakosainak szüksége volt. A Csehszlovák Köztársaság magalakulása után tanítói tevékenységét Solymoson folytatta. Gazdag pedagógiai pályafutásának utolsó megállója a lévai polgári iskola volt, ahol természetrajzot és geometriát oktatott. 1946-ban nyugdíjasként vette át a lévai múzeum igazgatói posztját. Neki köszönhetően került sor a háborúban megtizedelt múzeumi gyűjtemény újrarendezésére és a tárlat elkészítésére. Nagy részt vállalt az elpusztult középkori település - Baratka régészeti feltárásának megszervezésében, amelyet a nyitrai Tudományos Akadémia Régészeti Intézete vezetett Léva területén. 1952-ben az ő oldalán kezdte pályafutását Pavol Behula, aki követte nyomdokaiban és elismert muzeulógussá vált. Ugyanekkor felújította a városi könyvtárat, az olvasóterem tevékenységét, melynek vezetését maga vette át. Szaktudásának, társadalmi tekintélyének, emberiességének köszönhetően fellendült a múzeum iránti érdeklődés és látogatottsága is emelkedett. Sokan nosztalgiával emlegetik ma is irodalmi estjeit, előadásait, amelyek a város történelméhez kapcsolódtak. A múzeum új otthona az öreg ferences kolostor lett. Az idősödő és csalódott igazgatót ezek a nehézségek sem keserítették el, s megkezdett munkáját töretlenül folytatta. Igazgatói posztját 1956-ban adta át, de a múzeumban tovább dolgozott egészen 1958-ig, haláláig.

Forrás:Felvidék.ma
Lévai Polgár Info

Dátum: 2012. February 23. Thursday, 11:46 Szerző: beikk
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Helyi hírek
· Írta: beikk


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Helyi hírek:
A Tompa Mihály szavalóverseny lévai körzetének továbbjutói


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio